600 Denen staan met naam en toenaam in de Panama Papers, de lek die onethische belastingconstructies eerder dit jaar blootlegde. De Deense overheid betaalt nu maximaal 9 miljoen kronen om die informatie te gebruiken.
De Deense belastingdienst gaat kijken of de genoemde Denen belasting hebben ontdoken. Kopenhagen is de eerste regering ter wereld die overgaat tot een koop van Panama Papers-data. 9 miljoen Deense kronen is ongeveer 1,2 miljoen euro. Het is niet bekend wie de data aanbood.
Eerder al deden overheden vanuit de hele wereld een beroep op de journalisten die betrokken waren bij de onthullingen om de gegevens te delen. De media weigerden dat omdat het hun bronnen in gevaar zou kunnen brengen.
‘We zijn dit verplicht’
De Deense minister van Belastingen Karsten Lauritzen kreeg een voorproefje en ging vervolgens onderhandelen met de partijen in het parlement – allemaal in het geheim.
“Het heeft er alles van weg dat dit bruikbare informatie is. We zijn dit verplicht aan alle Deense belastingbetalers die loyaal hun belasting betalen”, zei Lauritzen tegen The Guardian. “Het materiaal bevat relevante en geldige informatie over een aantal honderdtallen Deense belastingbetalers.”
Het bedrag is nog niet definitief. De hoogte kan liggen tussen de 1 en 9 miljoen Deens kronen (140.000 euro en 1,2 miljoen euro).
Gouden kans
Parlementslid voor de Deense Volkspartij Dennis Flydtkjaer - de PVV van het Scandinavische land - was niet meteen enthousiast over de aankoop. Hij is sceptisch maar 'bereid om onze principes te laten buigen in dit geval'. Denemarken verliest volgens hem miljarden aan belastinggeld door ontwijking. "Dit is een gouden kans om te laten zien dat we werkelijk achter de valsspelers aan gaan."
De Panama Papers kwamen uit in april en kostte de kop aan de IJslandse premier, die genoemd werd in een belastingontwijkingssysteem. Het is niet helder of de bron van de journalisten bij de Süddeutsche Zeitung dezelfde is als die van de Deense regering.
Volgens Lauritzen kwam de bron bij het ministerie terecht via een belastingdienst van een ander land. Dat zou erop kunnen duiden dat andere landen ook in onderhandeling zijn voor een vergelijkbare deal.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl